Εστιατόριο στον Άλιμο.
Ρολοκουρτίνα: σχεδιασμός, κατασκευή και τοποθέτηση από το εργαστήριό μας.
Οι κουρτίνες, αν και ιδιαίτερα δημοφιλείς, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για σκίαση. Σε μεγάλες αίθουσες και μάλιστα “ψηλοτάβανες” όπως τα εστιατόρια, ένα σύστημα ρόλερ (ρολοκουρτίνα) είναι συνήθως η λύση που προτείνουμε. Θα έλεγε κανείς οτι μειονεκτούν αισθητικά σε σχέση με τις κουρτίνες, έχουν όμως πολλά πλεονεκτήματα.
Μια σωστή εφαρμογή ρόλερ επιτρέπει τη ρύθμιση της φωτεινότητας καθ’ ύψος, προσφέροντας για παράδειγμα άπλετο φως στο χώρο αλλά εμποδίζοντας τις άμεσες ηλιακές ακτίνες ενώ, με τον κατάλληλο συνδυασμό πολλών ρόλερ σε σειρά, μπορούμε να πετύχουμε διαφορετική φωτεινότητα κατά μήκος του ανοίγματος (τζαμαρία). Αυτά είναι χαρακτηριστικά που οι κουρτίνες δεν μπορούν να προσφέρουν – και είναι από τους κύριους λόγους επιλογής ρόλερ. Επιπλέον, η ευκολία, η ταχύτητα ρύθμισης και οι μικρές απαιτήσεις συντήρησης, τα καθιστούν ιδανική επιλογή για επαγγελματικούς χώρους.
Κατασκευή
Ξεκινώντας από το ύφασμα, χρησιμοποιήσαμε ένα ημιδιάφανο τύπο υφάσματος (dimout), που εμποδίζει το άμεσο φως, με τελικό αποτέλεσμα τη σκίαση στα τραπέζια του εστιατορίου αλλά και την επιθυμητή φωτεινότητα στο χώρο.
Οι μηχανισμοί που επιλέξαμε είναι ενισχυμένοι, για να λειτουργούν με ελάχιστη προσπάθεια, παρά το μεγάλο ύψος των ρόλερ. Το αλυσιδάκι στο πλάι επιτρέπει τη σταθεροποίηση στο επιθυμητό ύψος, προσφέροντας επιπλέον τη δυνατότητα να πέφτει επιλεκτικά ήλιος σε κάποια τραπέζια.
Η καινοτομία, στο συγκεκριμένο σύστημα ρολοκουρτίνας, είναι ένα συρματόσχοινο που ενσωματώνεται σε κάθε ρόλερ χωριστά, από την κορυφή μέχρι τη βάση του. Το αντίβαρο, στο κάτω μέρος κάθε ρόλερ, έχει ειδικές υποδοχές από τις οποίες περνάει το συρματόσχοινο, δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή. Ένα από τα αποτελέσματα του συστήματος αυτού είναι οτι το ρόλερ παραμένει στη θέση του, χωρίς να παρασύρεται από τον αέρα όταν τα τζάμια πίσω του είναι ανοιχτά.
(Αξίζει να σημειώσουμε οτι, εφαρμόζουμε την ίδια τεχνική σε ρόλερ παραθύρων με κλίση, όπως πχ σε σοφίτες ή σκάφη.)
Φωτογραφίες
Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις ρολλοκουρτίνες σε όλο το μήκος της μίας πλευράς του εστιατορίου, κάποιες λεπτομέρειες των μηχανισμών αλλά και την ακρίβεια της τοποθέτησης.
** Το όνομα του εστιατορίου ΧΗΜΑ είναι ένας… συνδυασμός ΧΗμικού και ΜΑθηματικού, κάτι που τονίζεται ιδιαίτερα στη διακόσμηση της εισόδου, με χημικούς και μαθηματικούς τύπους. Αξίζει να το επισκεφθείτε.