Μουσελίνα

Μουσελίνα

Η λέξη προέρχεται από τη Μοσούλη του Ιράκ (Mussolo στα ιταλικά), όπου την πρωτοσυνάντησαν οι ευρωπαίοι έμποροι τον 17ο αιώνα. Η μουσελίνα έχει πλούσια ιστορία, δύο χιλιάδων ετών και προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Ινδίας, πιθανότατα από το σημερινό Μπαγκλαντές. Εκεί, αρχικά, μουσελίνα ονόμαζαν τη διαδικασία κατά την οποία ένα φτηνό ύφασμα κοβόταν ή/και ραβόταν μέχρι που ο ράφτης πετύχαινε τις ακριβείς διαστάσεις στις οποίες έκοβε και έραβε τελικά το καλό -και ακριβό- ύφασμα, αποφεύγοντας τυχόν πανάκριβα λάθη. Από το 2013, μια παραδοσιακή ποιότητα μουσελίνας του Μπαγκλαντές περιλαμβάνεται στα στοιχεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

 

Η ζήτηση που είχε η χειροποίητη μεταξωτή μουσελίνα, ύφασμα εξαιρετικής ποιότητας, στους κύκλους των αυτοκρατόρων και των ισχυρών της εποχής, μπορούμε να πούμε οτι διαμόρφωσε την ιστορία. Η διαχρονική πορεία της μουσελίνας περιλαμβάνει θρύλους, ισχυρά συμφέροντα και τη γνωστή Εταιρία Ανατολικών Ινδιών. Η εμπορική πολιτική αυτής της Εταιρίας ήταν η αιτία που η μουσελίνα έχασε την ποιότητά της γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ ξεχάστηκε η παραδοσιακή διαδικασία κατασκευής της.

 

Σήμερα πάντως, ονομάζουμε μουσελίνα διάφορα υφάσματα βασικής-μονής πλέξης, όλα όμως υψηλής ποιότητας και, συχνά, κόστους: από ντελικάτα, αραχνοΰφαντα μεταξωτά, μέχρι ανθεκτικά πολυεστερικά αλλά και πυκνοϋφασμένα βαμβακερά.

 

Στις κουρτίνες χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας λεπτές μουσελίνες, κατάλληλες για εσωτερικές κουρτίνες (σκίασης). Διατίθενται σε πολλά χρώματα και θα δώσουν μια νότα πολυτέλειας κάθε χώρο.

Μουσελίνα (ύφασμα, χωρίς σχέδιο, δείγμα κουρτίνας)
Δείγμα κουρτίνας από μουσελίνα
Μουσελίνα (ύφασμα, χωρίς σχέδιο, λεπτομέρεια ύφανσης)
Μουσελίνα, λεπτομέρεια
Μουσελίνα (ύφασμα, χωρίς σχέδιο, δειγματολόγιο - χρωματολόγιο)
Μουσελίνα, δειγματολόγιο

Κουρτίνα Greta

Ύφασμα Κρεπ Soho

Κουρτίνα Finesse

Άποψη Μπάνιου - Pasxos.gr

Μουσελίνα 511

Μουσελίνα για Κουρτίνες Πάσχος

Κουρτίνα Σαλονιού

Κουρτίνα Ιβουάρ

Ύφασμα Μουσελίνα