Posted on Leave a comment

Πώς πλένονται οι κουρτίνες

Ρομαντικές Κουρτίνες Pasxos

Οι κουρτίνες, όπως όλα τα υφάσματα, πρέπει να πλένονται μία με δύο φορές το χρόνο, τόσο για να παραμένουν φρέσκα και καθαρά όσο και για να δείχνουν ζωντανά τα χρώματά τους.

Με το πλύσιμο, φεύγει όλη η σκόνη που έχει κάτσει πάνω στο ύφασμα καθώς και όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί με το χρόνο και τη χρήση. Οι ίνες του υφάσματος φουσκώνουν και αναζωογονούνται, με αποτέλεσμα η κουρτίνα να δείχνει ξανά φρέσκια και λαμπερή, όπως όταν την αγοράσαμε.

Οι κουρτίνες, ανάλογα με την ποιότητα και τη σύνθεσή τους, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • αυτές που πλένονται με νερό
  • αυτές που δέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα

Οι μεταξωτές κουρτίνες, για παράδειγμα, χρειάζονται στεγνό καθάρισμα. Αν δεν γνωρίζετε και δεν αναγράφονται οδηγίες για το πλύσιμο, ρωτήστε στο κατάστημα που τις αγοράσατε.

Μόλις ξεκρεμάσουμε τη κουρτίνα από το κουρτινόξυλο ή το σιδηρόδρομο, θα πρέπει να την τινάξουμε σε εξωτερικό χώρο ώστε να φύγει όση πιο πολλή σκόνη γίνεται. Στη συνέχεια τη διπλώνουμε, όπως διπλώνουμε ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο, πριν πάει για πλύσιμο.
Αν πλύνουμε τη κουρτίνα μας διπλωμένη θα πιάσει λιγότερο χώρο, και δε θα τσαλακωθεί ιδιαίτερα.

Οι περισσότερες κουρτίνες μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς στύψιμο. Πολλά πλυντήρια διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα για κουρτίνες.

Μετά το πλύσιμο και αφού η κουρτίνα μας έχει στεγνώσει, καλό είναι να τη σιδερώσουμε ελαφρά.

Στα διαστήματα ανάμεσα στα πλυσίματα μπορούμε να φρεσκάρουμε τις κουρτίνες μας ψεκάζοντας με λίγο νερό με μαλακτικό.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η νικοτίνη και γενικότερα το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους καταστρέφει τις κουρτίνες. Η νικοτίνη ποτίζει το ύφασμα, το κιτρινίζει και του δίνει μια άσχημη μυρωδιά, η οποία συχνά δε φεύγει ούτε με το πλύσιμο.

Σημειώστε επίσης οτι, ο συχνός αερισμός των εσωτερικών χώρων αναζωογονεί τις κουρτίνες.

Posted on Leave a comment

Κουρτίνες, στόρια, ρόλερ κατασκευής μας

Διαμέρισμα στην Ηλιούπολη. Κουρτίνες και στόρια στο σαλόνι, γενική άποψη. Σχέδιο, κατασκευή και τοποθέτηση: Πάσχος.

Διαμέρισμα στην Ηλιούπολη

Κουρτίνες σαλονιού

Η εσωτερική κουρτίνα (σκίασης) είναι ύφασμα κρεπ της σειράς SOHO, σε χρώμα εκρού (SOHO/103). Ένα ύφασμα σκίασης που έχει λεία υφή και πολύ ωραίο «πέσιμο».
Η πλαϊνή κουρτίνα (συσκότισης) είναι από βελουτέ ύφασμα της σειράς DIAMOND, σε χρώμα γκρι/καφέ (DIAMOND/8691). Ένα βελουτέ ύφασμα συσκότισης με επίσης πολύ ωραίο «πέσιμο».

Η ιδιαιτερότητα που έχουν και οι δύο κουρτίνες σαλονιού είναι στη ραφή τους. Η ραφή τους λέγεται “Wave” (στα αγγλικά σημαίνει κύμα). Αν προσέξουμε στις φωτογραφίες από τις κουρτίνες, το ύφασμα δεν έχει σουρωθεί καθόλου, είναι εντελώς ίσιο. Για να πετύχουμε αυτό το συνεχή κυματισμό χρησιμοποιούμε ειδικά ράουλα, τα οποία μπαίνουν στο κουρτινόξυλο και “δένονται” μεταξύ τους σε σταθερή απόσταση 8 εκατοστών, το κάθε ράουλο δηλαδή απέχει από το προηγούμενο και από το επόμενο 8 εκ.

Τα πλαϊνά δένονται στις άκρες με δυο ωραίες δέστρες από το ίδιο ύφασμα, ενώ στο τοίχο έχουν μπει δύο μικροί γάντζοι που συγκρατούν τις δέστρες, στο ίδιο χρώμα με το κουρτινόξυλο.

Το κουρτινόξυλο είναι ένα ιδιαίτερο κουρτινόξυλο με κωδικό “EAGLE”, σε χρώμα μαύρο. Με πολύ μοντέρνο σχεδιασμό, χωρίς κρίκους (μόνο με ράουλα, σαν αυτά που βάζουμε στους σιδηροδρόμους). Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και τη συγκεκριμένη ραφή Wave.

 

Υπνοδωμάτιο

Η εσωτερική κουρτίνα (σκίασης) είναι από συνθετικό λινό της σειράς VERA, σε λευκό χρώμα (VERA/01) – ένα ύφασμα με έντονη την υφή του λινού, ιδιαίτερα κατάλληλο για ελαφρά σκίαση.

Η πλαϊνή κουρτίνα κρεβατοκάμαρας (συσκότισης) είναι από φλοράλ ύφασμα λονέτα της σειράς FELICIA, σε γκρι αποχρώσεις (FELICIA/01), ντουμπλαρισμένo με ύφασμα blackout της σειράς BLACKOUT σε γκρι χρώμα (BLACKOUT/10). Με το συνδυασμό αυτό έχουμε υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και σχεδόν πλήρη συσκότιση στο δωμάτιο. Η κουρτίνα πιάνεται στην άκρη με δυο ωραίες υφασμάτινες δέστρες, σε σχέδιο “κόμπος”, από μονόχρωμο ύφασμα λονέτα της σειράς ARENA επίσης σε γκρι (ARENA/136) – το ίδιο ύφασμα χρησιμοποιήσαμε και στη λεπτομέρεια που έχει το κουβερλί, στο τελείωμά του, γύρω γύρω.

Το κουβερλί του κρεβατιού είναι φτιαγμένο από το ίδιο ύφασμα της πλαϊνής κουρτίνας (λονέτα FELICIA/01) ενώ από τη κάτω πλευρά, όπως και στο τελείωμά του, έχουμε βάλει γκρι λονέτα όπως στις δέστρες της κουρτίνας (λονέτα ARENA/136). Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα κουβερλί 2 όψεων, με λουλούδια από τη μία πλευρά (φλοράλ) και μονόχρωμο από την άλλη πλευρά.

Το κουβερλί πλαισιώνουν 5 πολύ ωραίες μαξιλάρες. Δύο μαξιλάρες μεγάλες με ύφασμα ίδιο με το κουβερλί, δύο μαξιλάρες κανονικές με ύφασμα λονέτα μαύρη (λονέτα ARENA/26) και μία μαξιλάρα πιο μικρή, με λονέτα γκρι (ύφασμα λονέτα ARENA/136).

 

Παιδικές κουρτίνες

Στο παιδικό δωμάτιο, η εσωτερική κουρτίνα είναι ποιότητας βουάλ της σειράς 50300 σε λευκό χρώμα (βουάλ 50300/05). Η πλαϊνή κουρτίνα είναι από ύφασμα ασορτί με το θέμα του παιδικού κρεβατιού: πειρατικό καράβι. Το κουρτινόξυλο είναι μεταλλικό βαμμένο όλο σε χρώμα σκουριάς, χωρίς κρίκους, της σειράς EAGLE.

 

Σοφίτα

Στην μπαλκονόπορτα της σοφίτας τοποθετήθηκε ρολοκουρτίνα από υψηλής ποιότητας διάτρητο ύφασμα, για να υπάρχει άμεση επαφή με την πολύ ωραία θέα. Η ρολοκουρτίνα έχει μηχανισμό βαρέος τύπου, για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει εύκολα αλλά και για αυξημένη αντοχή, σε συνδυασμό με μεταλλικά στηρίγματα τύπου inox και μεταλλική αλυσίδα, που δίνουν μια πιο μοντέρνα εμφάνιση.

 

Ξύλινα στόρια

Όλα τα στόρια της κατοικίας κατασκευάστηκαν με ξύλινες περσίδες 50 χλστ, από ειδικό ξύλο που δεν σκεβρώνει και διαθέτουν ειδικό μηχανισμό βαρέως τύπου, για να μπορούν να ανοίγουν και να μαζεύουν άνετα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν οι περσίδες είναι ότι μπορούμε πολύ εύκολα να ανοίξουμε ή να κλείσουμε τα φυλλαράκια όσο χρειάζεται, ώστε να πετύχουμε τον ιδανικό φωτισμό στο χώρο μας. Αν προσέξουμε τις φωτογραφίες, θα παρατηρήσουμε ότι όλα (εκτός της κουζίνας), έχουν κάθετες τρέσες σε σκούρο χρώμα, η οποία προστέθηκε για αισθητικούς λόγους και δίνει ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.

 

Ενδεικτικές φωτογραφίες

Posted on Leave a comment

Πώς να πλύνω το ρόμαν

Ρόμαν Σαλονιού Γαλάζιο - Γκρι.

Το ρόμαν, σαν σύστημα σκίασης, έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με μια κουρτίνα, ενώ διατηρεί ένα πιο κλασσικό στυλ σε σύγκριση με τα στόρια. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για σκίαση επαγγελματικών χώρων ενώ, με το κατάλληλο ύφασμα, μπορεί αναδείξει οποιοδήποτε χώρο. Σε κατοικίες, τα ρόμαν τα συναντάμε κυρίως σαν μοντέρνα εναλλακτική αντί για κουρτίνες κουζίνας, αλλά και σε σκίαση διαδρόμων, γραφείων κλπ.

Το ρόμαν χρειάζεται κάποια συντήρηση του μηχανισμού του κάθε λίγα χρόνια, αυτό όμως που πολλοί πελάτες μας ρωτούν είναι πώς πλένεται ένα ρόμαν. Όπως θα διαπιστώσετε, το πλύσιμο του ρόμαν δεν είναι πιο δύσκολο από το πλύσιμο μιας κουρτίνας – αν μάλιστα συνηθίσει κανείς τη διαδικασία, είναι μάλλον πιο απλό.

Αποσύνδεση ρόμαν και καθαρισμός, ενδεικτική εικόνα

Καθαρισμός ρόμαν σε τρία στάδια: Αποσύνδεση – Πλύσιμο – Επανασύνδεση

1. ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

Για να αποσυνδέσουμε ένα ρόμαν από το μηχανισμό του, ώστε να μπορέσουμε να το πλύνουμε και να το φρεσκάρουμε ακολουθούμε 4 απλά βήματα:

1) Κατεβάζουμε το ρόμαν τέρμα κάτω ώστε να τεντώσει το ύφασμα.
2) Από την πίσω πλευρά του ρόμαν, λύνουμε τα κορδονάκια που είναι δεμένα στο κάτω μέρος του.
3) Τραβάμε και ξεκολλάμε το velcro (χρατς) από το μηχανισμό ρόμαν προσέχοντας κατά το τράβηγμα να μην «ξεκολλήσουμε» το σκληρό μέρος πάνω από το μηχανισμό.
4) Από μία πλευρά του roman (δεξιά ή αριστερά) βγάζουμε τις μπανέλες και το βάρος αλουμινίου.

Με αυτή τη διαδικασία το ρόμαν μας έχει αποσυνδεθεί από το μηχανισμό και και έχει γίνει ένα απλό ύφασμα.

2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Μπορούμε πλέον να πλύνουμε και να σιδερώσουμε το ύφασμα του ρόμαν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που μας έχουν δώσει για την φροντίδα του. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην θερμοκρασία του νερού και στα απορρυπαντικά. Συνήθως όλα τα roman μπορούν να πλυθούν στο σπίτι, εκτός από τα ολομέταξα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, και εκείνα για τα οποία έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για την φροντίδα τους.

Προσοχή: όσο λείπει το ύφασμα πάνω από το μηχανισμό, δεν τραβάμε την αλυσίδα του, ώστε να μην τυλιχθούν καθόλου τα κορδονάκια που κρέμονται, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση αυτά θα τυλιχθούν μέσα στον μηχανισμό και δεν θα ξανακατέβουν ποτέ. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να λυθεί όλος ο μηχανισμός του ρόμαν, να ξετυλιχτούν τα κορδονάκια του, και να ξαναμονταριστεί ο μηχανισμός από την αρχή, ώστε όλα τα κορδόνια να βρίσκονται στο ίδιο σημείο αφετηρίας. Αυτή η εργασία πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολη για να γίνει στο σπίτι – πρέπει ο μηχανισμός του ρόμαν να έρθει στο εργαστήριο.

3. ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ

Όταν έχουμε ολοκληρώσει τη φροντίδα του roman, το “συναρμολογούμε” ακολουθώντας τα ίδια ακριβώς βήματα της αποσύνδεσης, αλλά ανάποδα: ξεκινώντας από το βήμα 4 και καταλήγοντας στο βήμα 1:

4) Aπό μία πλευρά του roman (δεξιά ή αριστερά) βάζουμε τις μπανέλες και το βάρος αλουμινίου.
3) Κολλάμε το velcro (χρατς) πάνω στο μηχανισμό ρόμαν.
2) Από την πίσω πλευρά του ρόμαν , περνάμε το κάθε κορδόνι ξεχωριστά, κάθετα σε όλα τα θυλάκια, και το δένουμε στο κάτω μέρος του ρόμαν. Το μυστικό είναι τεντωμένο ύφασμα – τεντωμένο κορδόνι, ώστε όλα τα κορδόνια να είναι ζυγισμένα σωστά και να μην στραβομαζεύουν.
1) Το ρόμαν είναι έτοιμο για χρήση.