Σενίλ

Σενίλ

Σενίλ στα γαλλικά σημαίνει κάμπια και τα νήματα σενίλ προσπαθούν να μοιάσουν στο τρίχωμα της κάμπιας, με τις όρθιες κλωστές κάθετα στο βασικό ύφασμα (το χνούδι του σενίλ).

 

Η τεχνική του σενίλ είναι σχετικά πρόσφατη – θεωρούμε οτι προέρχεται από τη Γαλλία του 18ου αιώνα, όταν έκοβαν λεπτές λωρίδες κατά μήκος ενός υφάσματος σταυρωτής πλέξης, από τις οποίες εξείχαν οι κάθετα κομμένες κλωστές, το χνούδι. Το αποτέλεσμα ήταν το νήμα σενίλ.

Η διασταυρούμενη ύφανση πάντως, είναι δημοφιλής στην Ιαπωνία ήδη από τον 7ο αιώνα, στις τεχνικές “καραμιόρι”. Αργότερα κατασκευάστηκαν μηχανές που περνούσαν, κάθετα και ομοιόμορφα, λεπτές ίνες ανάμεσα σε υφαινόμενα στριφτά νήματα, παράγοντας υφάσματα σενίλ.

 

Σήμερα βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από σενίλ, με πυκνότητες ύφανσης που ξεκινούν από το πολύ αραιό, ανάλαφρο και σχεδόν διαφανές, και φτάνουν στο πυκνό και βαρύ σαν βελούδο, αλλά και με μεγάλη ποικιλία νημάτων, από παραδοσιακά βαμβακερά έως ακρυλικά, ρεγιόν και πολυεστερικά – όπως επίσης και συνδυασμούς. Τα μόνα ίσως στοιχεία που παραμένουν κοινά σε όλα τα σενίλ είναι η ξεχωριστή απαλότητα και η ιδιαίτερη εμφάνιση, που οφείλονται στο χνούδι του σενίλ. Εδώ θα μπορούσαμε ίσως να προσθέσουμε και την προσοχή που χρειάζονται στο καθάρισμα: στα περισσότερα σενίλ, το χνούδι δεν αντέχει σε σκληρή χρήση, παρά τις τεχνικές βελτίωσης που έχουν στο μεταξύ εφευρεθεί (πχ κόλληση των κάθετων νημάτων με πρόσθετα λεπτά νήματα νάιλον).

Από το 1990 και μετά, βρίσκουμε και υφάσματα “σαν σενίλ” γνωστά και σαν “φο σενίλ”. Σε αυτά, πάνω στο βασικό ύφασμα, προστίθενται στρώσεις από μαλακό βαμβάκι (συνήθως) το οποίο στη συνέχεια κόβεται, κατά τρόπο που οι κομμένες ίνες μοιάζουν με το χνούδι του σενίλ. Ένα καλό τέτοιο ύφασμα πάντως, δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από ένα τυπικό σενίλ, ενώ συχνά είναι και πιο ανθεκτικό (επειδή το “χνούδι” δεν είναι ελεύθερες ίνες).

 

Στο κατάστημά μας θα βρείτε ένα μεγάλο αριθμό από επιλεγμένες ποικιλίες σενίλ πυκνής ύφανσης που είναι κατάλληλα τόσο για “ντύσιμο” επίπλων όσο και για πλαϊνές κουρτίνες (συσκότισης), καθώς και black-out.

Διαθέτουμε ποικιλίες με σχέδια αλλά και απλές: θα βρείτε σίγουρα την κατάλληλη για να αναδείξει το χώρο σας.

Σενίλ (ύφασμα, με σχέδιο, λεπτομέρεια)
Σενίλ με σχέδιο, λεπτομέρεια
Σενίλ (ύφασμα, χωρίς σχέδιο, δείγματα ΠΑΣΧΟΣ)
Σενίλ, δείγματα
Σενίλ (ύφασμα, με σχέδιο, λεπτομέρεια ύφανσης) - Κουρτίνες ΠΑΣΧΟΣ
Σενίλ με σχέδιο, λεπτομέρεια ύφανσης
Σενίλ (ύφασμα, με σχέδιο, δειγματολόγιο αποχρώσεων ΠΑΣΧΟΣ)
Σενίλ, δειγματολόγιο

Σενίλ Barbara.09

Μοναδικά Υφάσματα Επίπλων - Pasxos

Σενίλ 1082

Ύφασμα για ριχτάρια, καλύμματα, κουρτίνες

Σενίλ Solito

Υφάσματα Επιπλώσεων Σενίλ Πάσχος

Πολυθρόνα Barbara

Ύφασμα 1082

Ύφασμα Solito