Τζιν
Τζιν είναι η γαλλική λέξη για την πόλη Γένοβα της Ιταλίας, στην οποία τον 18ο αιώνα κατασκεύαζαν μια βαμβακερή βερμούδα (που -στα ιταλικά- προφερόταν επίσης τζιν) και την οποία προσπαθούσαν οι υφαντουργοί και ράφτες της γαλλικής πόλης Νιμ να κατασκευάσουν. Κάποια στιγμή δοκίμασαν και την τεχνική “σερζ”, στην οποία οφείλονται τα εμφανή διαγώνια νήματα, πετυχαίνοντας ένα πολύ καλό ύφασμα, που ονόμασαν “σερζ της Νιμ”, στα γαλλικά “σερζ ντε Νιμ”, το οποίο έγινε διάσημο σαν “ντένιμ”.
Το ντένιμ παραδοσιακά βαφόταν μπλέ (ίντιγκο, οικογένεια φυτών της Ασίας). Ας σημειώσουμε οτι, έβαφαν μόνο τα βασικά νήματα ύφανσης, κάτι που εξηγεί γιατί η μία πλευρά είναι μπλε και η άλλη άσπρη, ενώ η βαφή ήταν επιφανειακή και φυσικά έφευγε με τη χρήση, κάνοντας τα υφάσματα να ξεθωριάζουν.
Το 1873 στην Αμερική, ο ράφτης κύριος Ντέιβις έφτιαχνε τέντες και καλύμματα βαγονιών, μέχρι που του ζήτησαν ένα χοντρό παντελόνι, να αντέχει σε σκληρές δουλειές. Τότε πήρε ύφασμα ντένιμ από τον κύριο Λέβι Στράους, το ενίσχυσε με χάλκινα πριτσίνια και κάπως έτσι γεννήθηκε το μπλου τζιν.
Το μπλου τζιν σταδιακά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, ξεφεύγοντας από την έννοια “χοντρό ύφασμα για βαριά χρήση”. Σε αυτό συνέβαλε το Χόλιγουντ, κάνοντας διάσημο το τζιν αρχικά με τις καουμπόικες ταινίες (από το 1930 και μετά) και καθοριστικά με τις ταινίες “Ο ατίθασος” (Μάρλον Μπράντο, 1953) και “Επαναστάτης χωρίς αιτία” (Τζέιμς Ντιν, 1955). Αυτές οι δυο ταινίες είχαν τέτοιο αντίκτυπο που έκαναν κάθε επαναστατημένο (ή “επαναστατημένο”) νέο της εποχής, δηλαδή τους περισσότερους νέους, να φορέσει τζιν. Το αποτέλεσμα ήταν οτι το τζιν έγινε ένα σύμβολο, σε τέτοιο βαθμό που απαγορεύτηκε σε σχολεία, θέατρα ακόμα και σε δημόσιες εμφανίσεις, σε κάποιες περιοχές του κόσμου.
Η αλλαγή από σύμβολο σε ύφασμα μόδας έγινε γύρω στο 1970. Προέκυψαν βελτιώσεις, δοκιμάστηκαν νέα υλικά στα νήματα, νέα συστήματα βαφής κλπ, οπότε οι κατασκευαστές άρχισαν να φτιάχνουν διάφορες παραλλαγές και εκδοχές του τζιν.
Σήμερα, πρακτικά, ονομάζουμε τζιν οποιοδήποτε ύφασμα είναι ή μοιάζει με ντένιμ.
Στη συλλογή μας θα βρείτε μια αξιόλογη ποικιλία από υφάσματα τζιν και σε πολλά χρώματα και σχέδια, κατάλληλα για κάθε χρήση (από παπλώματα μέχρι μαξιλάρια). Το τζιν είναι πρακτικά αδιαφανές ύφασμα οπότε, στις κουρτίνες, το προτείνουμε για πλαϊνές κουρτίνες (συσκότισης) κουζίνας ή υπνοδωματίων.
Τζιν 2586/1
Τζιν 2635/2
Τζιν 3111/4
Ύφασμα 2586/1
Ύφασμα 2635/2
Ύφασμα 3111/4