Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Πώς να πλύνω το ρόμαν

Ρόμαν Σαλονιού Γαλάζιο - Γκρι.

Το ρόμαν, σαν σύστημα σκίασης, έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με μια κουρτίνα, ενώ διατηρεί ένα πιο κλασσικό στυλ σε σύγκριση με τα στόρια. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για σκίαση επαγγελματικών χώρων ενώ, με το κατάλληλο ύφασμα, μπορεί αναδείξει οποιοδήποτε χώρο. Σε κατοικίες, τα ρόμαν τα συναντάμε κυρίως σαν μοντέρνα εναλλακτική αντί για κουρτίνες κουζίνας, αλλά και σε σκίαση διαδρόμων, γραφείων κλπ.

Το ρόμαν χρειάζεται κάποια συντήρηση του μηχανισμού του κάθε λίγα χρόνια, αυτό όμως που πολλοί πελάτες μας ρωτούν είναι πώς πλένεται ένα ρόμαν. Όπως θα διαπιστώσετε, το πλύσιμο του ρόμαν δεν είναι πιο δύσκολο από το πλύσιμο μιας κουρτίνας – αν μάλιστα συνηθίσει κανείς τη διαδικασία, είναι μάλλον πιο απλό.

Αποσύνδεση ρόμαν και καθαρισμός, ενδεικτική εικόνα

Καθαρισμός ρόμαν σε τρία στάδια: Αποσύνδεση – Πλύσιμο – Επανασύνδεση

1. ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

Για να αποσυνδέσουμε ένα ρόμαν από το μηχανισμό του, ώστε να μπορέσουμε να το πλύνουμε και να το φρεσκάρουμε ακολουθούμε 4 απλά βήματα:

1) Κατεβάζουμε το ρόμαν τέρμα κάτω ώστε να τεντώσει το ύφασμα.
2) Από την πίσω πλευρά του ρόμαν, λύνουμε τα κορδονάκια που είναι δεμένα στο κάτω μέρος του.
3) Τραβάμε και ξεκολλάμε το velcro (χρατς) από το μηχανισμό ρόμαν προσέχοντας κατά το τράβηγμα να μην «ξεκολλήσουμε» το σκληρό μέρος πάνω από το μηχανισμό.
4) Από μία πλευρά του roman (δεξιά ή αριστερά) βγάζουμε τις μπανέλες και το βάρος αλουμινίου.

Με αυτή τη διαδικασία το ρόμαν μας έχει αποσυνδεθεί από το μηχανισμό και και έχει γίνει ένα απλό ύφασμα.

2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Μπορούμε πλέον να πλύνουμε και να σιδερώσουμε το ύφασμα του ρόμαν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που μας έχουν δώσει για την φροντίδα του. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην θερμοκρασία του νερού και στα απορρυπαντικά. Συνήθως όλα τα roman μπορούν να πλυθούν στο σπίτι, εκτός από τα ολομέταξα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, και εκείνα για τα οποία έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για την φροντίδα τους.

Προσοχή: όσο λείπει το ύφασμα πάνω από το μηχανισμό, δεν τραβάμε την αλυσίδα του, ώστε να μην τυλιχθούν καθόλου τα κορδονάκια που κρέμονται, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση αυτά θα τυλιχθούν μέσα στον μηχανισμό και δεν θα ξανακατέβουν ποτέ. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να λυθεί όλος ο μηχανισμός του ρόμαν, να ξετυλιχτούν τα κορδονάκια του, και να ξαναμονταριστεί ο μηχανισμός από την αρχή, ώστε όλα τα κορδόνια να βρίσκονται στο ίδιο σημείο αφετηρίας. Αυτή η εργασία πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολη για να γίνει στο σπίτι – πρέπει ο μηχανισμός του ρόμαν να έρθει στο εργαστήριο.

3. ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ

Όταν έχουμε ολοκληρώσει τη φροντίδα του roman, το “συναρμολογούμε” ακολουθώντας τα ίδια ακριβώς βήματα της αποσύνδεσης, αλλά ανάποδα: ξεκινώντας από το βήμα 4 και καταλήγοντας στο βήμα 1:

4) Aπό μία πλευρά του roman (δεξιά ή αριστερά) βάζουμε τις μπανέλες και το βάρος αλουμινίου.
3) Κολλάμε το velcro (χρατς) πάνω στο μηχανισμό ρόμαν.
2) Από την πίσω πλευρά του ρόμαν , περνάμε το κάθε κορδόνι ξεχωριστά, κάθετα σε όλα τα θυλάκια, και το δένουμε στο κάτω μέρος του ρόμαν. Το μυστικό είναι τεντωμένο ύφασμα – τεντωμένο κορδόνι, ώστε όλα τα κορδόνια να είναι ζυγισμένα σωστά και να μην στραβομαζεύουν.
1) Το ρόμαν είναι έτοιμο για χρήση.

Αφήστε μια απάντηση